Skip to main content

A Hidden Life

Dick en Renco keken samen het epos ‘A Hidden Life’ van regisseur Terrence Malick. Een zit van krap 3u met meer beeld en geluid dan plot. Een beleving.
| Renco Schoemaker |

Dick en ik kunnen beide de films van Terrence Malick erg waarderen. Een werkstuk bij geschiedenis ging over ‘The Thin Red Line‘. Hij herschreef Pocahontas in ‘The New World‘ en na enkele jaren rust regisseerde hij achtereenvolgens ‘The Tree of Life‘ (2011), ‘To the Wonder‘ (2012) en ‘Knight of Cups‘ (2015). Ik schreef er al eerder over. De film ‘Song to Song‘ (2017) ontglipte aan m’n aandacht, maar toen was daar ‘A Hidden Life‘. De mooiste tot nu toe.

Geen lichte kost

Indien je wel eens een film van Malick hebt gezien, weet je dat het geen lichte kost is. Hij combineert doorgaans een forse speelduur en een mager aanwezig plot met mijmerende, existentiële levensvragen en veel ruimte voor eigen associatie en interpretatie. Daar kan niet iedereen goed mee uit de voeten, zoveel is zeker. In ‘To the Wonder’ raakte hij mij kwijt.

A Hidden Life gaat over de katholieke boer Franz Jägerstätter (de voor mij onbekende, charismatische August Diehl) die weigert te vechten voor Hitler, noch trouw aan hem te zweren. Zijn verzet tegen het nazisme kost hem, zijn vrouw Fani (de mooie en evenzo charismatische Valerie Pachner) en drie dochters heel veel, zo niet alles. De centrale vraag is gedurende de drie uur: is het zinvol je leven op te offeren voor een principe?

A Hidden Life

Niks impliciet

In het christelijke wereldje – ik doe er rustig aan mee – buitelen de recensies over elkaar heen zodra Malick een film aflevert waarin de grote Godsvragen (al dan niet impliciet) worden gesteld. Maar in ‘A Hidden Life’ is Jägerstätter kraakhelder, zeker in de tweede helft van de film. Zijn geloof in en vertrouwen op God nemen haast evenredig toe met de vreselijke narigheid die hij ondergaat. Evenzo het geloof van zijn vrouw, die het ontzettend zwaar heeft en in een sociaal isolement belandt.

De spaarzame woorden, de immer zoekende camera vergezeld van pakkende (kerk)muziek doen je mijmeren. Met drie uur speelduur ontvouwt alles zich rustig en duren shots lang. Het is iets dat zó weet te pakken, dat ik aarzel er woorden aan te geven. Heerlijk om er nadien nog lang aan en over te denken. En zo’n vage blog over te schrijven.

Vragen, (te) moeilijke vragen

Het dartelende geluk – bijna jaloersmakend – bij aanvang van de film maakt definitief plaats voor het (naderend) onheil, de onzekerheid, het lijden en de briefwisselingen tussen man en vrouw daar doorheen gevlochten, wanneer in 1943 de oproep voor militaire dienst een feit is. Nu had de familie Jägerstätter door het principe van Franz eigenlijk al geen plek meer in het idyllische, in de bergen van Oostenrijk gelegen Radegund, maar wat volgt is zwaarder. Nog zwaarder. Ze houden elkaar vast, soms nauwelijks, maar toch.

“…for the growing good of the world is partly dependent on unhistoric acts; and that things are not so ill with you and me as they might have been, is half owing to the number who lived faithfully a hidden life, and rest in unvisited tombs.”

George Eliot

Wat is dan de juiste keuze? Wat had ik gedaan? Waartoe zou je álles opofferen? Hoeveel kan ik ondergaan voor mijn principes? Malick stelt ook vragen als ‘ Waarom antwoordt God niet?’, ‘Hoe kan hij dit toelaten?’, ‘Is er wel een God?’. Vragen van alle tijden, maar o zo krachtig verbeeld in deze film.

De mooiste

Voor mij is ‘A Hidden Life’ de mooiste Malick-film toe nu toe. Veel impliciet, maar toch voldoende plot. Grote vragen, maar toch niet belerend. Werkelijk prachtig gefilmd en zich afspelend in een tijdsperiode die mij altijd al gefascineerd heeft. Niet geschikt voor een alledaags ‘avondje film’, maar een religieuze belevenis die beklijft. Ik zou het moeiteloos inwisselen voor een kerkdienst.

 

 

Tot slot

Ik realiseer me dat ik nauwelijks schrijf over het plot zelf, maar dat hebben anderen al heel goed gedaan. Lees zeker ook onderstaande recensies (in willekeurige volgorde):

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.