Skip to main content

#80 40dagentijd – Jezus’ eenzaamheid

Aflevering vier van zes als opmaat naar Pasen.

Vandaag gaat het over de eenzaamheid en verlatenheid die Jezus ervaart wanneer zijn vrienden er niet voor hem zijn in Getsemane.
| Renco Schoemaker

Petrus kent hoge toppen en diepe dalen in zijn geloof en misschien ook wel in zijn relatie met Jezus. In het bijbelgedeelte dat centraal staat in deze aflevering blijkt dat hij, net als de andere leerlingen, niet de vriend voor Jezus is (of: kan zijn) die Jezus nodig heeft in de tuin van Getsemane. Ik moet zeggen dat zo samen de teksten lezen en erover doorpraten wel een extra verdieping aanbrengt. Veel teksten heb je zo vaak gehoord of gelezen dat je ze eigenlijk niet meer ‘echt’ (neutraal, niet vooringenomen) kunt lezen. Evert Jan is daar goed scherp op. Fijn.

Show notes

Deze week proberen Dick, Evert Jan en Renco stil te staan bij de eenzaamheid die Jezus’ ervaren moet hebben toen hij zijn vrienden zo hard nog had. We bevinden ons nog in de veertigdagentijd en leven zo naar Pasen toe. In de vorige aflevering werd Petrus door Jezus geprezen, maar ook hij kan niet de vriend zijn die Jezus nodig heeft. Jezus noemt hem bij zijn oude naam Simon. En je leert in deze aflevering dat het Marcus evangelie ook wel het Petrus evangelie genoemd kan worden. Nou ja ‘een beetje’ dan.

Lees ook verder bij Bible Basics.

Luister deze aflevering op YouTube

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Abonneren

Je kan onze podcast ‘geloofsvoer gesprek’ hier beluisteren op onze blog of je abonneren via je favoriete podcast app. Wat jij wil.

Liever eens per maand alle blogs en podcasts per mail ontvangen? Ook dat kan, abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.