geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

#12 Rationeel geloof

Over hoe Jurjen van Houwelingen God vast wist te houden en/of terug wist te vinden middels de ratio.

Voor deze podcast keken Dick en Renco een TV programma met als gast Jurjen van Houwelingen. Hij legt uit hoe zijn manier van geloven radicaal veranderde na een zeer ingrijpende gebeurtenis.
| Renco Schoemaker | Reageren

Op uitnodiging van mij keken we beide een aflevering van het programma Andries, met daarin als gast Jurjen van Houwelingen. Vervolgens overdachten en chargeerden we er vrolijk op los door tegenover het rationele geloof het ‘gevoelsgeloof’ te zetten. Langs het levensverhaal – althans: een kort, ingrijpend stuk daarvan – van Jurjen komen we tot de vraag hoe bepaalde houvast geheel kan wegvallen; wat heb je dan nog? Op zo’n vraag is geen eenvoudig antwoord te geven, en misschien wel helemaal geen antwoord. Maar je kan er wel over podcasten. Ook een mening hierover? Laat onderaan de pagina een reactie achter.

“Het is zowel bemoedigend als confronterend dat je iets kunt meemaken waardoor alles waaraan je vastigheid ontleent wegvalt, en er is geheel anders voor terugvindt.”

#12 Rationeel geloof

Show notes

Dick en Renco keken beide een aflevering van het TV programma Andries; die met Jurjen van Houwelingen. Hoe verhoudt een gevoelsgeloof zich tot een rationeel geloof, en kan je over stappen of over moeten van de één naar de ander? Is het of-of? Wat kunnen we leren van wat Jurjen vertelt over zichzelf aan Andries?

Over de aflevering schrijft de EO zelf:

Jurjen van Houwelingen was een gevierd spreker en een succesvolle internetondernemer. Maar toen sloeg het noodlot toe: een tumor  veroorzaakte plotseling grote hersenschade. Hij kan nu nauwelijks meer zien en zich ook niet ruimtelijk oriënteren. Maar gelukkig komt het  geheugen steeds meer terug. Ondanks zijn depressieve periodes wil hij er weer voor gaan. Voor God en als inspiratie voor anderen. Bron.

Abonneren

Je kan onze podcast ‘geloofsvoer gesprek’ hier beluisteren op onze blog of je abonneren via je favoriete podcast app. Wat jij wil.

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Blogs lezen

Podcast bewerken

Vul hier de titel van de podcast in. Begin daarbij het het episode nummer, bijvoorbeeld '#1 Heilig en profaan'. Ivm de opmaak van de site is een lange titel minder mooi. Benut dan vooral ook de ondertitel.

Vul hier de ondertitel van de podcast in. Bijvoorbeeld: In gesprek over wat de kerk anno 2020 nog te bieden heeft.

Vul hier de (tot lezen uitnodigende) introtekst van de podcast in. Deze tekst verschijnt boven de 'Verder lezen' knop. Bij voorkeur één alinea.

Vul hier optioneel een quote - zonder aanhalingstekens - uit podcast in, die je uitgelicht wilt zien. Wordt getoond boven de shownotes.

Plak hier de shownotes vanuit Anchor.

Plak hier de embed URL van de podcast episode. Log daarvoor in op anchor.fm en navigeer naar de juiste episode. Kopieer de 'embed code' en destilleer daar de URL uit. Een voorbeeld: https://anchor.fm/geloofsvoer/embed/episodes/1-Heilig-en-profaan-emk3dc

Upload (of selecteer) hier de afbeelding bij de podcast. De afbeelding moet 1800 pixels breed zijn en 1200 pixels hoog. Verder mag deze niet groter zijn dan 500kb en moet het een .jpg afbeelding zijn.

Vul hier de 'meta tekst' in bij de podcast. Deze tekst wordt getoond in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Maak de tekst zo lang mogelijk, maar niet langer dan 155 tekens. De tekst wordt óók gebruikt bij het plaatsen van de postcast op Facebook dus zorg dat het uitnodigt tot lezen ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op dit moment

  • Good Lord the Light

    Een gedicht van Christian Wiman: Good Lord the Light Uit de dichtbundel ‘Survival is a Style’ – Farrar, Straus en Girou…
  • #12 Rationeel geloof

    Op uitnodiging van mij keken we beide een aflevering van het programma Andries, met daarin als gast Jurjen van Houwelingen. Vervolgens ov…
  • Dying Is Absolutely Safe

    Afgelopen week liep ik weer eens een etappe van het Pieterpad. En met alle podcasts in de zomervakantiemodus kom je nog eens aan muziek l…

copyright © geloofsvoer.nl - 2013-2021