Skip to main content

Onvoorstellar mooi

Is Interstellar nu een religieuze film of niet? Grootste vragen worden in ieder geval wel (impliciet) gesteld.
| Renco Schoemaker |

Al vanaf mijn 15e verzamel ik films, zo’n beetje vanaf het moment dat dvd’s gangbaar (en betaalbaar) werden. Ik keek ook erg veel films wat handig is wanneer je ze ook op grote schaal verzamelt. Tja, what’s the point anders? In de afgelopen jaren heeft het kijken van films fors ingeleverd ten bate van het kijken van televisieseries. Ook dat gebeurt op grote schaal. Daarbij haast ik mij altijd wel te zeggen dat we geen televisieabonnement hebben. Hedendaags een film kijken is voor mij dus ‘een momentje’ en daarbij leg ik de lat hoog. Daarom heb ik onlangs Interstellar gekeken. Wat onvoorstellar/baar mooi.

Christopher Nolan

De regisseur van de film, Christopher Nolan, brak in 2000 door met Memento. Een film waarin het aspect tijd een belangrijke rol speelt. Zo ook in het in mijn ogen briljante Inception uit 2010. Veel bekendheid kreeg hij met zijn Batman ‘reboot’ bestaande uit Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012). Niet helemaal mijn genre en de laatste heb ik dan ook langs me heen laten gaan. Tijd staat ook in Interstellar centraal in de context van de grootsheid van het heelal. Ben nooit een SiFi (Prometheus, anyone?) fan geweest, maar in de handen van Christopher Nolan wilde ik het toch zeker een kans geven. Ik hoopte op net zo’n meeslepende film als Inception en werd niet teleurgesteld. Maar Interstaller biedt meer.

Onvoorstellar mooi

Plot en cast

Een verplicht nummer voor wie Interstellar geheel onbekend is: het plot en de cast.

In de toekomst zijn regeringen en economieën over de hele wereld ingestort. Voedsel is schaars, NASA bestaat niet meer en de 20ste eeuw is de grote schuldige. Wanneer een mysterieus wormgat in de ruimtetijd opengaat is het aan een groep overblijvende onderzoekers van NASA om op verkenning te gaan en de mensheid hoop te bieden.

De cast is ook niet de minste met oa de zeer populaire Matthew McConaughey. Terecht vind ik na films als Mud en Dallas Buyers Club. Ook in de hit tv-serie True Detective vind ik hem erg sterk als ‘Detective Rust Cohle’. Naast hem ook rollen voor Anne HathawayMichael CaineCasey Affleck en Matt Damon. Niet de minste dus!

Religieus?

Er is reeds veel geschreven over het feit of de film er nu een christelijke kijk (zo je wil: Bijbelse) op de wereld op nahoudt, of juist een (strikt) wetenschappelijke kijk. Eenzelfde vraag kan je stellen bij Noah, of Exodus: Gods & Kings (beide niet gezien). Met het heelal als decor kan je als regisseur in ieder geval grootste (levens)vragen stellen zonder daarbij het risico te lopen dat bezoekers wegblijven omwille van de religieuze toon. De grootsheid is alleen nog maar imposanter door de prachtige, eindeloze beelden en de erg mooie muziek van Hans Zimmer.

Impliciet

Met thema’s als zelf-opoffering (hoofdpersoon Cooper), de belofte eens terug te keren naar aarde (Wederkomst), een uitverkoren persoon die redding brengt (Murphy, dochter van Cooper), een uitverkoren volk (mensheid op aarde) en overal de directe en indirecte verwijzingen naar goed, kwaad, liefde en hoop kan je inderdaad zeggen dat het een religieuze film is conform het christelijke wereldbeeld. Persoonlijk ervaar ik niet zo’n strijd tussen geloof en wetenschap, maar voor anderen is ’t één of het ander.

Je kan ook stellen dat het feit dat de mensheid te redden is door de mens zelf, zonder hulp van een god, het een niet-christelijke film is. Redding is te verwachten van onszelf, buiten onszelf is er geen redding. Het heelal, met al haar sterren, planeten en zwarte gaten is volledig wetenschappelijk verklaarbaar en kan ‘gekend’ worden. Kortom: geen kennis ontstijgt ons (denk)vermogen. Uiteindelijk zijn we zelf god. Ik vind het krachtig dat de film op meerdere manieren te interpreteren is, grote vragen stelt zonder ze te stellen.

 

Goede mix

Persoonlijk vond ik het persoonlijke, meeslepende verhaal tegen de achtergrond van de uitsterving op aarde en het zo ontzettend indrukwekkende heelal erg geslaagd. Het verhaal pakt, de beelden zijn werkelijk prachtig, de acteerprestaties goed en de muziek meeslepend. Sterk hoe op meerdere manieren invulling wordt gegeven aan de tijdsdimensie, als tastbaar deel van ons universum. De relativiteit én maakbaarheid van tijd. Dat er iets is buiten de tijd. Iets ontzagwekkends. Een God die het werkelijk fascinerende heelal gemaakt heeft. IMHO.

Wat je ook vindt, vind het pas nádat je de film zelf hebt gekeken. En laat het weten.

Lees vooral ook wat anderen schreven:

Ps. dagelijks mooie plaatjes kijken van het heelal kan hier

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *