Skip to main content

Enneagram type 8: Challenger

| Renco Schoemaker |
Onlangs deed ik de Enneagram test van ‘The Enneagram Institute’ en daaruit kwamen twee dominante types: type 1 (reformer) en type 2 (challenger). Lees mee.

Een tijdje terug schreef ik over het Enneagram. Eerst een soort van inleidende blog naar aanleiding van de 3 leugens van Henri Nouwen en vervolgens een nadere beschrijving van het enneagram en de 9 types. In die laatste blog gaf ik al aan een test te gaan doen en allicht te schrijven over de uitkomsten. Dat deed ik gisteren voor het meest dominante type (type 1: reformer) en vandaag over het bijna evenzo dominante type 8: challenger. Waar herken ik me sterk in? Waar herken ik me enigszins in? Waar herken ik mezelf (helemaal) niet in? Deze blog is dus een vervolg op de blog van gisteren.

Challenger

Een door mijzelf ‘gecomponeerde’ beschrijving van type 8 – in het Nederlands de confronteerder- vind je in deze blog. Dit op basis van delen uit het boek ‘The Sacred Enneagram: Finding Your Unique Path to Spiritual Growth‘. Het Enneagram Institute schrijft er zelf dit over. Bevlogen intensiteit en autonomie, ja herkenbaar. De behoefte tegendraads te zijn; tot op zekere hoogte: ja, ook. Angst voor controle of misbruik, mwah. Ik wil staan voor wie ik ben en wat ik doe. Eens kijken hoe ik mij vind in de resultaten van de test.

Korte omschrijving

Iemand die, in het algemeen, assertief en veelzijdig is, onafhankelijk, vastbesloten, actie-georiënteerd, pragmatisch,  recht-door-zee en volhoudend. Komt in probleemsituaties door botheid, dominantie en confrontatie. In het beste geval iemand die eervol is, andere in staat stellend, constructief, initiërend, besluitvaardig en inspirerend.

De ‘challenger’ wil zelfstandig zijn en hiermee onafhankelijkheid bewijzen. Controle hebben is van belang. Hij/zij wil zich niet zwak of kwetsbaar voelen of de grip kwijtraken. Afhankelijk zijn van anderen, of anderen die beslissingen of autoriteit in twijfel trekken, is erg moeilijk. Verrast worden door onverwachte acties van anderen: liever niet.

Ik herken me sterk in

De ‘challenger’ heeft het verlangen onafhankelijk te zijn en voor zichzelf te (kunnen) zorgen. Zelfvertrouwen en kracht zijn erg belangrijk. Vindingrijkheid en een ‘can-do’ houding typeren hem/haar. Er is een verlangen om vanuit de onafhankelijkheid een eigen bestemming te bepalen en na te streven. Dat maakt ze natuurlijke leiders die initiatief nemen, zorgen dat zaken in beweging komen. Moed, talent en visie zijn daarbij randvoorwaardelijk.

Dingen opbouwen vergaat hem/haar goed, en dat geeft voldoening. Ze hoeven niet ‘aangevuurd’ te worden door anderen, maar weten zichzelf uitstekend ‘aan de gang’ te brengen en te houden. Grote uitdagingen worden pas aangegaan wanneer redelijk zeker is dat op de lange termijn de kans groot is dat het lukt én dat het er nog uitziet of het makkelijk ging ook. Anderen vragen de ‘challenger’ om advies, juist om ze bereid zijn moeilijke beslissingen te nemen. Indirectheid of vaagheid frustreert (enorm) en daarnaast heeft hij/zij weinig geduld met mensen die lauw reageren als halfslachtig actie ondernemen.

Je woord is je woord, en daar kom je niet op terug. Half werk is geen werk. Van anderen wordt dus ook geen half werk getolereerd. Gerespecteerd worden is van belang. Reageert daarom sterk in situaties waarin iemand op een vernederende manier wordt behandeld. Is een trouwe vriend.

Ik herken me enigszins in

De ‘challenger’ weet het talent en de mogelijkheden in andere personen (snel) te herkennen. Daarbij weten ze de ander positief te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Controle houden is daarbij wel wenselijk. De reacties van anderen, dichtbij de persoon, hebben meer invloed dan men bereid is toe te geven. De gedrevenheid en intensiteit maakt hen vaak mensen met charisma.

Het veel bezig zijn met eigen gevoelend (plaatsen) maakt dat de gevoelens van anderen nog wel eens onvoldoende aandacht krijgen. In relaties vist hij/zij net zo lang totdat ‘het hoge woord’ er uit is. Bij tegenspoed trekt hij/zij zich terug en wordt emotioneel afstandelijk en onbereikbaar. Alhoewel niet vanzelfsprekend, de vruchten van emotionele open- en kwetsbaarheid worden gezien. Put trots in zijn/haar mogelijkheid een positieve invloed te kunnen hebben op de wereld en andere mensen.

Ik herken me (helemaal) niet in

Macht hebben, vanuit onafhankelijkheid, respect en/of vermogen, is iets waar de ‘challenger’ naar op zoek is. De drang naar competitie is altijd aanwezig. In de wereld geldt het ‘survival of the fittest’ principe. Altijd met nieuwe initiatieven en projecten bezig zijn typeert hem/haar. Je ondergeschikt stellen aan een ander voelt tegennatuurlijk. Affectie hebben kost inspanning.

Conclusie en lessen

Uitgezonderd wat scherpe randjes, kan ik me óók goed vinden in dit profiel. De constante competitiedrang heb ik niet zo, geloof in wat ik doe en wil er voor staan. Vanuit mezelf ben ik gemotiveerd eruit te halen wat er in zit, ook als er geen sprake is van concurrentie. Constante vernieuwing hoef je vanuit mij niet te verwachten; ik ben altijd (openlijk) zeer content geweest met het burgerlijk leven. Me ondergeschikt opstellen gaat niet vanzelfsprekend, maar vind ik tegelijkertijd geen grote opgave.

Ik houd van beweging, actie, confrontatie, pragmatisme en kan slecht omgaan met geleuter. Althans, met zaken die in mijn ogen geleuter zijn. Laten we hoofd- en bijzaken ten alle tijde goed van elkaar gescheiden houden. Tijd is immers schaars. In mijn woordkeus merk ik zelf dat het lijkt alsof dit type, de ‘challenger’, vooral (maar niet uitsluitend!) van toepassing op mijzelf is in de zakelijke context. Het type van gisteren, de ‘reformer’, lijkt vooral (maar niet uitsluitend!) van toepassing te zijn op mijzelf in de privé context.

In 2015 schreef ik al eens een serie blogs over ‘privé’ en ‘zakelijk’ christen zijn met als slotsom dat het toch vooral wenselijk is dat je één en dezelfde kan en durft te zijn in beide contexten. Op het eerste gezicht lijkt bovenstaande tweedeling dat idee te ondermijnen. En toch, beide beschrijvingen vind ik behoorlijk goed passen. Meer dan ik had durven vermoeden.

En ook hier geldt, een meer diepgaande bespreking is leuk. Maar dan wel in persoon, okay? En stuur je me dan vooraf ook de uitslag van jouw Enneagram test?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.