Skip to main content

Roeping

Vandaag legt Dick uit wat de films A Hidden Life en Frozen te maken hebben met Matteüs 4. Over roeping en innerlijk appèl.
| Dick Sluiter |

Nadenkend over A Hidden Life (zie Renco’s blog), stuitte ik op een blog van Lazarus over Frozen 2 (!) en las ik in mijn 40 dagenboekje van het NBG (Over bruggen) over Matteüs 4:18-22. Deze op het oog drie verschillende gebeurtenissen bleken toch een samenhang, en daarmee aanleiding en onderwerp voor de blog van vandaag te zijn.

Innerlijk appèl

In de indrukwekkende film van Terrence Malick voelt het hoofdpersonage (Franz Jägerstätter) zich ‘geroepen’ om bij zijn principes te blijven:

Franz Jägerstätter: I don’t know everything. A man may do wrong, and he can’t get out of it to make his life clear. Maybe he’d like to go back, but he can’t. But I have this feeling inside me, that I can’t do what I believe is wrong.

Rechter Luebe: Do you have a right to do this?

Franz Jägerstätter: Do I have a right not to?

Dit appèl wat zijn innerlijk (?) op hem doet (I can’t do what I believe is wrong) en de gevolgen ervan, fraai weergegeven in de film, maakten indruk op mij. En riepen onherroepelijk de vraag op: word er ook een appèl op mij gedaan/heb ik ook een roeping en wat is die dan? En meteen erachteraan: als ik die dan ontdek, durf ik die dan ook te volgen?

Appèl en roeping zijn tamelijk archaïsche woorden, wat betekenen ze nu eigenlijk? Er volgde een tamelijke verrassende helpende hand en hedendaags voorbeeld.

Roeping

Into the unkown

Hier komt de blog van Elsa (!) Eikema (Lazarus) om de hoek kijken. Naar aanleiding van het nieuwe prijsnummer van Frozen 2 (hetzelfde team van megahit Let It Go uit Frozen): Into the Unknown, herkende zij een soort (christelijke) roeping in de tekst. Nieuwsgierig als ik dan ben, ging ik het nummer luisteren en warempel: of het nu door haar interpretatie/lezing kwam, het nummer kreeg wel extra betekenis. Het lied probeert inderdaad te verbeelden en verduidelijken wat die oproep nu is. Die oproep om je innerlijke stem, roeping of hoe je het ook maar wilt noemen, te volgen. En ik kon er ook die christelijk boodschap en roeping in horen.

De boodschap die Franz Jägerstätter ook hoorde. En die de discipelen ook hoorden.

Mattheüs 4

18 Op een keer liep Jezus langs het meer van Galilea. Daar zag Hij twee broers: Simon, die ook Petrus wordt genoemd, en Andreas. Ze gooiden een visnet uit in zee, want ze waren vissers. 19 Hij zei tegen hen: “Volg Mij. Dan maak Ik van jullie vissers van mensen.” 20 Ze lieten onmiddellijk hun visnetten liggen en gingen met Hem mee. 21 Verderop zag hij nog twee broers: Jakobus en Johannes, zonen van Zebedeüs. Ze waren in hun boot met hun vader de visnetten aan het herstellen. Jezus riep hen. 22 Ze lieten onmiddellijk hun boot en hun vader achter en gingen met Hem mee.

De discipelen hebben het in Matteüs 4 die roeping dan wel niet als innerlijke stem gehoord, maar direct uit de bron: regelrecht uit de mond van Jezus. Staande aan de oevers van het meer van Galilea vraagt hij Simon (Petrus) en Andreas, en daarna Jakobus en Johannes om hun visnetten te laten vallen en hem te volgen. “Dan maak ik jullie vissers van mensen”. En prompt doen ze dat ook. Over je roeping letterlijk en figuurlijk volgen gesproken..

Deze drie roepingen lijken verschillend; de één is meer impliciet en voor interpretatie vatbaar (Franz Jägerstätter, Frozen), de ander expliciet en concreet (Jezus), maar uiteindelijk vragen ze alle drie een overgave en een offer. Neem je je roeping serieus dan kan dit een heel ander leven betekenen. In mijn drie voorbeelden: weg van je baan, je veilige omgeving en familie. En in het geval van Franz Jägerstätter leidt dit zelfs tot het eind van zijn leven.

Nu zal niet elke roeping dergelijke offers vragen, maar ze illustreren wel de ernst, diepte en verantwoordelijkheid die gepaard gaan met die roeping. Als je diep van binnen onderzoekt wat er nu eigenlijk gevraagd van je wordt in dit leven, brengt dit waarschijnlijk een verandering teweeg in verhouding met je huidige leven en keuzes, en dit gebeurt doorgaans niet zonder worstelingen.

Mooi, maar moeilijk

Deze voorbeelden riepen bij mij in ieder geval de volgende vragen op:

Durf ik mijn roeping te onderzoeken? En als ik die ontdekt heb, om vervolgens in actie te komen, me er aan over te geven en daar dan ook offers voor te brengen?

Belangrijke, mooie, maar moeilijke vragen.

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.