geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Breekbaar

Muziek/geloof kan zo prachtig zijn, maar in het delen met anderen ontdek je de breekbaarheid.

Vandaag een blog van Renco over de breekbaarheid van muziek en geloof zodra je het deelt met anderen. Over beide zaken deelt hij nog steeds, maar anders.
| Renco Schoemaker |

Dick en ik zijn muziekliefhebbers en misschien ben jij dat ook wel. Maar over smaak valt niet te twisten zegt men wel; wat ik heel mooi vind, vindt de ander afgrijselijk. En andersom. Maar wanneer je iets erg mooi vindt – er vol van bent – wil je het (toch) delen. Maar het is o zo breekbaar…

Leveler

Afgelopen week kwam bracht een van mijn favoriete bands een live album uit. Het gaat om een live opname van het album Leveler van de band August Burns Red. Vorig jaar verscheen er ook al een ‘10th Anniversary Remastered’ versie. Je kan stellen dat ze zelf wel content zijn met dit stukje vakwerk. En terecht wat mij betreft.

Het bracht me terug naar 10 jaar geleden toen ik ‘blown away’ was door dit album. Ik luisterde met gepaste waardering bij tijden intens geluk naar nummers als Cutting the Ties, Pangaea en Salt & Light. Ik kón het niet voor mijzelf houden en waagde mij op kantoor aan een luisterfragment voor twee directe collega’s. Precies één seconde na het klikken op ‘play’ had ik al spijt omdat ik mij realiseerde dat ik deze muziek – die mij dierbaar is – uit haar voor mij veilige omgeving had gehaald. Om het op opdringerige wijze tentoon te spreiden aan mensen die vooral uit beleefdheid hun oor te luister legden.

De spreekwoordelijke magie was direct weg bij mijzelf. Een nummer dat ik kort daarvoor nog alleen luisterde met veel plezier (met oordopjes) brokkelde af toen ik de ervaring door mijn eigen toedoen moest delen met twee ‘oningewijden’. Voor hen was het vooral een bak herrie om over de pracht van de geschreeuwde songteksten niet maar niet te beginnen. En alhoewel ik er nu om kan lachen, heeft de breekbaarheid iets verdrietigs. Je wíl het graag delen om het sámen met iemand te beleven. Te doorvoelen en er in op te gaan. Maar eigenlijk lukt en klopt het alleen bij een concert.

Breekbaar

Poor Millionaire

Het nummer Pool Millionaire kwam al eens voorbij hier toen ik schreef over de ogenschijnlijke oppervlakkigheid van de band. Het nummer is representatief voor het album Leveler.

Where is the life in the life you live? You are the poor millionaire
Where is the life in the life you live? A lifeless empire, a lifeless heir

Your crown is like a lion’s mouth devouring you from the inside out
Turn away before there’s nothing left. It’s life or death

Tyrant. Ring the bells of repentance
Awakening from your deathbed
Tyrant. Ring the bells of repentance
Awaken from your deathbed

Uitleggen dan maar

Ook hier op de blog heb ik pogingen gedaan iets van die beleving te delen. De concertverslagen c.q. albumbesprekingen van La Dispute waren identieke pogingen iets van de betovering over te brengen naar de lezer/luisteraar. Ik vermoed dat ik daarin niet geslaagd ben. Later waagde ik een poging de aantrekkingskracht van harde muziek op mij uit te leggen aan de hand van het nummer ‘I Believe, Help My Unbelief’. Dát is misschien gelukt, maar iets van de schoonheid zal ik niet hebben overgebracht.

Minder opdringerig en uitleggerig waren en zijn de lyric posts, denk ik. Hoop ik. Daar proberen we nummers meer voor zichzelf te laten spreken. Ik begon er al in 2014 mee en matig mijzelf in de stevigheid, al was Flauros een recente, aangename afwijking daarvan. We gaan lekker door met nummers delen al is het maar om ze zelf op ‘zo’n avond’ opnieuw en opnieuw te draaien. En op te gaan in de muziek en de teksten. Ik ken één persoon met wie ik dat kan delen. Daar waar de breekbaarheid ontbreekt. En alhoewel het vaak teksten zijn met een christelijke of anderszins religieuze inslag, is het binnen de kerkmuren erg lastig een dertiger te vinden die graag meegaat naar August Burns Red op de heerlijk alternatieve locatie Skaters Palace in Münster op 26 november dit jaar. In de kerk voel ik mij in periodes muzikaal echt eenzaam. Omdat míjn muziek in die kerk geen plek heeft of zal hebben. En ik snap wel dat dit primair zo is vanwege het muziekgenre zelf en niet zozeer de inhoud. Gelukkig hebben de psalmen en gezangen mij ook wat te zeggen en zelfs een tiental opwekkingsliederen weet mij echt te beroeren.

Playlist

En in de hoop dat  je toch enkele nummers zal proberen, maak ik je het leven makkelijk…

Van muziek naar geloof

Eigenlijk is dit alles een metafoor voor (mijn) geloof. Het is veelbetekenend voor me waardoor ik er iets van wil (moet) delen met anderen, maar daarin ontdek ik ook de breekbaarheid. Die ander hoort vaak niet wat jij hoort en schrikt af. Ik slaag er niet in de diepe betekenis over te brengen, maar lijk vooral bezig te zijn met het nuanceren en bevechten van door de ander op mij geprojecteerde godsbeelden en kerkervaringen. Dus heb ik grotendeels afgeleerd in momenten van ‘vuur en vlam’ te delen met anderen. Uitleggen heeft z’n plek hier op de blog in (nu) bescheiden mate al is dat eigenlijk verschoven naar de podcast. Net als in lyric posts kan ik wel ‘minder opdringerig en uitleggerig’ iets delen wat voor mij veel betekenis heeft (gekregen). En het daarmee ‘meer voor zichzelf te laten spreken’. En daar vind ik in het blad De Nieuwe Koers een waar thuis.

Maar daar is nog wel die kerk, die concertzaal. Met christenen die op een bepaalde frequentie delen in dat geloof, alhoewel het dan ook breekbaar kan zijn. Maar toch. Mijn kerk mag dan niet inhoudelijk zo’n geloofsthuis zijn als De Nieuwe Koers, nochtans ben ik er thuis tussen medegelovigen. En wie weet krijg ik nóg iemand mee naar August Burns Red!

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

copyright © geloofsvoer - 2013- - powered by YOOtheme.

volg ons   —