geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Make Me An Offer I Cannot Refuse

Een nummer van Sufjan Stevens van het album The Ascension.

Onlangs kwam het nieuwe album van Sufjan Stevens uit, getiteld The Ascension. Daarop ook het nummer Make Me An Offer I Cannot Refuse.
| Dick Sluiter

Vandaag wil ik het openingsnummer van het nieuwe album van Sufjan Stevens met jullie delen: Make Me An Offer I Cannot Refuse. Deze quote komt je vast bekend voor: die heeft zijn bekendheid te danken aan de film The Godfather (1972).

Sufjan Stevens

Ik ken Sufjan Stevens vanaf zijn album Illinois uit 2005. Dit album zou uiteindelijk tot mijn allereerste echte concert leiden: Paradiso, Amsterdam 2006 (recensie in Trouw). Hij was toen nog van plan om een album van elk van de 50 staten van Amerika te maken, maar later zou blijken dat het bij zijn eerdere album Michigan en dit album Illinois zou blijven.

Sufjan Stevens bleef echter muziek maken, in allerlei gedaantes en samenwerkingsverbanden. Zijn output gaat van abstract elektronisch (The Age of Adz) tot folk-achtig (Carrie & Lowell). De fanatieke volgers hebben alles in huis, van zijn bijdrages aan rapalbums (!), verzamelalbums tot soundtracks (o.a. het vele prijswinnende Call Me By Your Name (2017) en begeleidingsmuziek voor theater en balletvoorstellingen aan toe. Deze fans kijken dus niet meer op of om van een nieuwe stijlverandering. Fans die pas inhaakten ten tijde van zijn meest succesvolle plaat Carrie & Lowell uit 2015 ( over de band met zijn dan net overleden moeder) zullen wel geschrokken zijn.  De nieuwe plaat The Ascension was toch weer een behoorlijke stijlbreuk met dat voorgaande album. De reacties zijn min of meer samen te vatten in de recensie van de Volkskrant. Sufjan Stevens lijkt zich dus maar weinig te leiden door verwachtingen en/of commercieel succes en dat maakt hem vermoedelijk ook zo geliefd bij een grote groep trouwe fans. En ook ik kan niet wachten om hem, in vermoedelijk post-corona tijden, voor de vierde keer weer live te mogen zien.

Make Me An Offer I Cannot Refuse

Lyrics

Move me
Move like the waters I cannot drink
I have lost my patience
Make me an offer I cannot refuse

Move through to me
Show me the face of all of my dreams
Was it all for nothing?
Make me an offer I cannot refuse

Move through to me
Move like the ghost of a hazardous demon
Was it all forgiven?
Make me an offer I cannot refuse

Move like a centipede
Foolish as I am, follow my lead
I have lost my preference
Make me an offer I cannot refuse

Move through to me
Show me the face of the radical dream
There’s no time for innocence
Make me an offer I cannot refuse

Shall you refuse me? (Shall you refuse me?)
Show me the face of the radical dream
There’s no time for severance
Make me an offer I cannot refuse
Shall you abuse me? (Shall you abuse me?)
Show me the grace of a natural king
Lord, I need deliverance
Make me an offer I cannot refuse
(Cannot refuse, cannot refuse)
Make me an offer I cannot refuse
(Cannot refuse, cannot refuse)
Make me an offer I cannot refuse
(Cannot refuse, cannot refuse)
Make me an offer I cannot refuse
(Cannot refuse, cannot refuse)
(Cannot refuse, cannot refuse)
(Cannot refuse, cannot refuse)
(Cannot refuse, cannot refuse)
(Cannot refuse, cannot refuse)

The Ascension

Quote van genius.com:

The song mostly reflects Stevens’ ‘sense of urgency’  surrounding the LP, as Stevens exasperatedly demands a sign of presence from God in response to the chaos and devastation caused by humanity.

When talking about the song in a radio interview with Double J’s Zan Rowe, Stevens stated:

I think in some ways that song’s about giving God an ultimatum, “What do you have to say for yourself? If you are the divine being that you say you are, and if you are the sort of creative source of all living things – according to some religions – then what do you have to say for humanity? For your creation and its devastation?” I’m being a little bit melodramatic and didactic and angry. But I needed to embody that perspective to commit myself to the role. That song is about frustration and exasperation to my divine creator. It’s kind of hilarious and ridiculous, but also it’s a moment of catharsis for me. I felt like I needed to start the record with an exclamation point.

Meer van Dick Sluiter

Dick Sluiter
Laatste berichten van Dick Sluiter (alles zien)

Categorieën

Je kan bijna oneindig blijven doorlezen hier op geloofsvoer omdat we deze blog al in 2013 startten.

Veelgelezen blogs

 • You Want It Darker

  Dick vraagt vandaag aandacht voor het nummer ‘You want it Darker’ van Leonard Cohen: cynische berusting van een moegestreden ziel.
 • Deuterocanonieke boeken

  Vast wel eens van gehoord: de deuterocanonieke boeken. Maar heb je ze wel eens lezen? Ze staan vandaag centraal in deze blog.
 • Loven eren prijzen, wat is dat

  Het zijn veelgebruikte woorden: loven, eren en prijzen. Maar wat betekent dat nu wanneer we zeggen dat we God loven, God eren en God prijzen? Een verkenning
 • Ongelijke span anders bekeken

  De tekst over het ongelijke span uit 2 Korinthe. 6:14-18 is niet onomstreden. Vandaag een verkenning van de (veelzijdige?) betekenis.
 • If It Be Your Will

  Dick ontdekte (wederom) dat het bijzonder is wanneer een ander voor je bidt. Leonard Cohen schreef er lang geleden een mooi lied over. Lees en luister zelf.
 • Barmhartig- & rechtvaardigheid

  De woorden barmhartigheid en rechtvaardigheid heeft iedereen wel eens gehoord. Een nadere verkenning van beide begrippen.
 • De progressieve christenen

  Wat is nu een progressieve christen en moeten we deze ‘beweging’ zien als een bedreiging voor ons geloof?
 • Geduld

  Vandaag deelt Dick een gedicht hier op geloofsvoer. Over geduld, rijpen, de kamers van het hart en de antwoorden leven. Hoe geduldig ben jij?
 • Grof in de mond

  Hoe kunnen we ons als christenen opstellen als het gaat om grof taalgebruik? Maakt het allemaal niet zoveel uit of dienen we juist terughoudend in te zijn?

copyright © geloofsvoer.nl - 2013-2020