geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Geloofsvoer 3.0

In januari 2014 startte deze blog geloofsvoer.nl. Gaandeweg is de opzet wat verandert toen zwager Len afzwaaide en nu verandert het wederom met mede-blogger Dick. Lees verder wanneer je wilt weten wát er dan verandert én waarom.

Vandaag leek mij een goede vrijdag voor een nieuwe blog hier op geloofsvoer.nl. De laatste echte blog dateert alweer uit begin december en na m’n muziekoverzicht over 2017 (deel 1 en deel 2) vond ik het wel even prima. Dat bloggen, dat moet ook leuk blijven. En leuk vond ik het steeds minder al werd dat voor een belangrijk deel bepaald door de werkdruk (ik heb een eigen bedrijf). Dus een periode van rust en overdenking met als resultaat geloofsvoer 3.0!

De dood bindt

Mijn laatste blog sloot ik af met een persoonlijke noot die niet onopgemerkt is gebleven bij enkele lezers. Enerzijds fijn om te merken dat een blog steeds weer tot gespreksstof kan leiden en anderzijds merk je dat zo’n korte alinea geen recht doet aan hoe ik me voel, en denk over geloven. Daarover hoop ik in de komende tijd nog veel meer te schrijven, maar voor nu wil ik stilstaan bij die dood. De dood die bindt (uit m’n laatste blog):

” […] rust en vast vertrouwen dat de dood níet het laatste woord heeft. Prachtig om daarvan te zingen, erover te horen en na te denken. Als nuchtere christen ben ik niet zo bezig met de grote toekomst na het leven hier op aarde (al fascineert die hel me). Maar in de context van de dood zie ik het vuur van geloof en vertrouwen in me aanwakkeren. De dood bindt, op meerdere manieren.”

Qua christelijke feestdagen is het Pasen dat om voornoemde reden al jaren veel indruk maakt, in toenemende mate. Het zal geen geheim zijn dat ik van muziek houd, en in passievoorstelling ‘De Dood van de Zoon’ kwam dit wonderlijk, indrukwekkend samen. Ik schreef er over in 2014, in 2015 en in 2016. In maart 2015, net voor Pasen, stierf Jan Muizelaar en in januari van dit jaar stapte zijn dochter uit het leven. De dood bindt, maar is dichterbij dan ik wil. Zo overleed vorig jaar m’n vriend Harry, aan wie ik nog vaak denk.

De dood als nieuw begin

Maar als er toch één ding is, íets dat me raakt tot in m’n binnenste dan is dat de dood van Jezus. In Efeziërs lezen we over de lengte, breedte, hoogte en diepte van Gods liefde. De dood van Jezus is voor mij dé verbeelding van deze liefde. Ja, natúúrlijk juist vanwege de opstanding die volgt. De dood heeft níet het laatste woord.

“Maar in de context van de dood zie ik het vuur van geloof en vertrouwen in me aanwakkeren. De dood bindt, op meerdere manieren.”

De dood van Jezus is het nieuwe begin, van alles. En ik hoop dat het ook een nieuw begin mag zijn van mijn geloof, of vooral de manier van geloven. Met het beëindigen van mijn termijn als jeugdouderling in onze gemeente, de langdurige uitval van onze dominee Marco en de (studie)boeken voelt het alsof ik qua geloven – niet zozeer qua geloof – in een vacuüm ben beland. Ja, de term deconstructie is passend. En geloofsvoer 3.0 staat voor mij in het teken van reconstructie. En dat doe ik niet alleen!

Dick Sluiter

Vanavond ga ik met Dick naar de film ‘Mary Magdalene‘. Met Dick ging ik onlangs naar een optreden van Listener en Levi the Poet, die een prachtig album maakt dat sterk met me resoneert. Ik schreef eerder over hem. Dick ken ik al 20 jaar en hij kent mij, al 20 jaar. Dick kende ook Jan Muizelaar en Mirjam. Er zijn vele lijnen die (ver)binden en toch zijn we als een mango en een avocado, zo verschillend. Hopelijk samen toch goed te pruimen.

Na een langdurige campagne is het dan alsnog zover gekomen dat fase drie van geloofsvoer door ons samen ingevuld wordt. Om verder van gedachten te wisselen over die dood én natuurlijk thema’s die wat vrolijker zijn ;-) Hij moet zichzelf maar voorstellen hier. We mikken op 600 (eigen) woorden per blog, elke week een blog. We gaan zien hoe het ons bevalt en hoe het loopt. Het album Cataracts van Levi the Poet vormt ons vertrekpunt, daarover is nog zoveel meer te zeggen.

Man, ik heb er zin in!

“i said, “i’m paralyzed. everything that has been so right for so long now just seems so wrong, and i don’t know how to start over, and i don’t know how to hope for anything beyond the approval of men who, somehow, had me convinced that buying their indulgences was the equivalent of hearing the voice of God.” – Motion Made Visible Memories Arrested in Space – Levi the Poet

Tot volgende week hierop geloofsvoer.nl!

ps. geloofsvoer 1.0 was met mijn zwager Len (2014-2016) en geloofsvoer 2.0 was alleen (2016-2017) en nu dus geloofsvoer 3.0 (2018-present)

Reactie

  • Hallo Dick,
    Fijn om te lezen dat jij vanaf nu samen met Renco geloofsvoer 3.0 gaat doen.
    Welkom, ik ga je volgen:-):-)

    Goede en fijne Pasen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

copyright © geloofsvoer - 2013-

Powered by YOOtheme.