geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.

 

Wat roept deze brief op?

Misschien heb je deze ‘brief van de tegenstander’ wel eens gelezen. Wat roept het bij jou op?

Afgelopen vrijdag sloten we het kerkelijk seizoen af door met kinder- en jeugdwerkers een biertje (o.i.d.) te drinken op het terras op de (fraaie) Nieuwe Markt in Zwolle. Daar sprak ik met iemand over de ‘brief van de tegenstander’. Hij had deze eens ingebracht op een tieneravond, waar ook een kind van onze voorganger bij aanwezig was. Een week later vond de brief ook z’n weg naar de preek op zondagmorgen. Omdat ik deze week krap in de tijd zit i.v.m. een examen en de bruiloft van mijn broertje toon ik hieronder gewoon de brief. Niet meer, niet minder. Wat roept deze brief bij jou op?

Satans bijeenkomst

Satan hield een wereldwijde conferentie voor demonen. Als opening zei hij:
We kunnen de christenen er niet van weerhouden om naar de kerk te gaan.
We kunnen ze er niet van weerhouden in hun Bijbel te lezen.
We kunnen ze zelfs niet weerhouden, om een relatie met hun Zaligmaker te hebben.
Zodra ze in de Here Jezus geloven, is onze macht over hen verbroken.
Dus laat ze maar naar de kerk gaan.
Laat maar dat ze zichzelf christen of kerkelijk noemen.

Maar zorg er voor dat ze geen tijd hebben. Geen tijd om een nabije wandel met God te krijgen. Dit is wat ik wil dat jullie doen, zei de duivel. Leid ze af van hun pogingen om een leven met God te hebben, en houd dat vol. Hoe moeten we dat doen? vroeg één van de demonen. Houd ze bezig met nutteloze zaken in het leven, en verzin steeds meer dingen om hun gedachten mee te vullen, zodat deze gesloten zijn voor wat echt van belang is, antwoordde hij.

 • Laat christenen onderling veel met elkaar oneens zijn. Strooi verzinsels, roddels en praatjes in hun gedachten.
 • Laat ze onderling veel met elkaar discussiëren over allerlei bijzaken, dominees en kerken. Zorg ervoor dat ze vooral niet over de kern spreken.
 • Zorg ervoor dat de christenen onderling geen goede vriendschappen krijgen. Let er vooral op dat ze niet met elkaar gaan bidden.
 • Vul hun tijd zo dat ze weinig of geen tijd overhouden om met hun kinderen door te brengen, zodat hun gezin uit elkaar valt, en hun huis geen thuis meer is.
 • Zorg ervoor dat hun huis geen toevluchtsoord meer is om tot rust te komen na het dagelijkse werk.
 • Laat ze in de tijd die ze voor ontspanning hebben zo buitensporig zijn, dat ze zelfs van de ontspanning, uitgeput zullen raken.
 • Overtuig de vrouwen ervan dat het nuttig is vele uren te gaan werken, waardoor hun aandacht voor de kinderen sterk wordt gereduceerd.
 • Overtuig de mannen ervan dat alleen goede echtgenoten zijn als zij hoge inkomsten hebben en dat ze dit kunnen bereiken door 6 of 7 dagen per week te werken, liefst 10-12 uur per dag.
 • Verleid ze om steeds meer te kopen en steeds meer te lenen. Die schulden zullen hun er van overtuigen dat ze echt beide moeten werken.
 • Laat hen de stille stem van Gods Geest en hun geweten overstemmen zodat ze die niet meer horen. Dat kun je bereiken:
  • door ze liefhebbers te maken van muziek, het maakt niet uit wat.
  • door hun gedachten zo veel stimuleren, dat ze eigenlijk steeds bezig zijn.
  • door op alle rustige momenten de radio, CD-, of cassettespeler aan te zetten.
  • door ze zo intensief met hun computer bezig te laten zijn dat ze geen aandacht meer hebben voor God.

Dit alles zal hun gedachten zo verstoren, dat ze zullen breken met de eensgezindheid met Christus.

Verder:

 • Leg tijdschriften en nieuwsbladen op de tafels van wachtruimtes.
 • Overstelp hun gedachten zo mogelijk 24 uur per dag met het nieuws en andere zaken.
 • Laat hun mailboxen volstromen met e-mailtjes, over zaken die hun aandacht trekken. Zolang het hun tijd maar opslurpt.
 • Laat mooie modellen zien in tijdschriften, in de kranten of internet, zodat mannen zullen gaan geloven, dat uiterlijke schoonheid van groot belang is, en ze ontevreden worden over hun eigen vrouw.
 • Geef ze andere mogelijkheden, zodat zodra de vrouw niet aan hun verwachtingen voldoet, ze ergens anders zullen gaan kijken en hun families zullen snel uit elkaar vallen!
 • Geef ze de kerstman, een kerstboom, kerstballen en tal van andere kerstspullen zodat ze hun kinderen niet meer zullen leren over de werkelijke betekenis van kerst.
 • Geef ze een paashaas en paaseieren, zodat ze niet meer zullen praten over de opstanding van Jezus, en dat Hij de dood heeft overwonnen.
 • Houd ze bezig, zodat ze niet naar buiten gaan, om te genieten van Gods natuur, maar laat ze naar winkelcentra gaan, naar sportaccommodaties, (zang)concerten enz. enz. Houd ze bezig!

En als ze ondanks hun drukte toch nog zoeken naar omgang met God, laat hun geweten dan bezwaard zijn met problemen, of leid ze naar een van de vele charlatans die wij in dienst hebben.

 • Zorg ervoor dat ze het hier op aarde goed naar hun zin hebben en niet gaan verlangen naar de wederkomst van Christus.
 • Zorg dat ze steeds bezig zijn, zodat ze geen tijd hebben om een innige omgang met de Heere Jezus Christus te zoeken.
 • Strooi vieze, slechte en ongelovige gedachten in hun hoofd als ze op hun knieën liggen. Breng zonden opnieuw in hun herinnering, zodat ze niet vurig gaan bidden.
 • Maak ze rijk, zo rijk dat ze menen geen God nodig te hebben.

Weldra zullen ze werken in hun eigen kracht. Weldra zullen ze geloven dat ze hun gezondheid, hun welzijn en al het andere aan hun eigen inspanningen te danken hebben. Het zal werken! – Absoluut zeker – Het zal werken! – Het is een prima plan!

Zo eindigde satan zijn betoog.

Inmiddels proberen demonen overal christenen te overstelpen met tal van zaken,

 • zodat ze te weinig tijd hebben voor God in de eerste plaats en voor hun gezin in de tweede plaats;
 • zodat de Bijbel gesloten op hun nachtkastje blijft liggen;
 • zodat het gebed verstomt;
 • zodat ze geen tijd meer hebben om anderen over Christus als Redder der wereld te vertellen.

Nu de vraag: heeft de duivel in jouw leven succes met dit plan?

Reacties (5)

 • Op zich goed om eraan herinnerd te worden dat het waardevoller is je te focussen op de dingen die er echt toe doen in het leven, in plaats van de aandacht te laten uitgaan naar onbelangrijke dingen… Maar wat een stigmatiserend verhaaltje is dit zeg! De schrijver heeft blijkbaar heel duidelijk voor ogen wat ‘goed en fout’ is, meent dat zijn ‘goed en fout’ universele waarheden zijn en hoopt op deze manier dat de lezer zijn waardering van ZIJN ‘goed en fout’ overneemt. Maar wat de voor de één ‘goed’ is, kan voor de ander ‘fout’ zijn en wat voor de één ‘fout’ is, kan voor de ander juist ‘goed’ zijn. De één zou er goed aan doen om niet die fles wijn open te trekken en die film aan te zetten op een bepaalde avond, omdat hij al veels te lang geleden quality time met zijn partner heeft gehad, terwijl de ander aan diezelfde fles wijn en die film juist goed zou doen omdat hij hoognodig ontspanning nodig heeft! Dat vind ik het leuke aan zoveel verschillende mensen!

  • Dank nog Marcel, voor je reactie. Ik merk zelf dat ik het op ‘macro niveau’ eens kan zijn met de strekking van de brief. Wanneer je echter inzoomt op ‘micro niveau’ zijn er talloze nuances waaraan voorbij wordt gegaan. Goed en fout bepalen behoeft context.

   Niettemin, het zet mij wel aan het denken. Al die individuele punten sommeren wel degelijk tot iets groters. Daar dienen we ons wel bewust van te zijn denk ik. En daar zal ook het gesprek hoofdzakelijk over moeten gaan, en inderdaad in mindere mate over wat goed en fout is zoals jij treffend verwoord.

   Ik schreef er eerder eens over: https://geloofsvoer.nl/2014/06/strijd-en-wat-voor-een/

 • Hallo.
  Bovenstaande brief is niet door satan opgesteld, want veel ervan kloppen niet.
  1. Als kind van God zijn we in Christus onaantastbaar, halleluja.
  2. Onze zonden leiden niet tot de 2e dood.
  3. Altijd vergeving door het bloed van Jezus.
  4. Satan kent onze gedachten niet, Jezus wel
  5. Bescherming en groei door Gods Woord.
  6. Als we niet meer weten te bidden, bidt de Heilige Geest voor ons
  7. Bidden in tongen, en getuigen van Jezus,
  bouwt je geloof op

  Bovenstaande brief is niet creatief, maar komt voort ui angst.
  Focus op Jezus en kent SHALOM

  • Dank Abe, voor het reageren. Het kan zijn, dat de brief voort komt uit angst. Dat neemt niet weg dat de angst soms de overhand kan hebben in ons leven en de bovenhand heeft over de punten die je hier opsomt. Geloven heeft zowel een rationele als een emotionele component denk ik.

 • Antwoord op ABE

  1. De HEER zelf werd verzocht door de duivel tijdens de 40 dagen op de berg
  2. De HEERE zegt ons dat als je oog je terugleidt naar de zonde, het beter voor je is om met één oog naar de hemel te gaan dan je twee ogen te behouden en naar de hel te gaan.
  3. Biecht nederigheid boetedoening brengt je terug tot vergeving het bloed van Christus is verlossing
  4 ja het is waar
  5. Ja, het is waar.
  6. Als we niet weten hoe te bidden, leren onze engelen ons te bidden tot de HEILIGE GEEST, de HEILIGE GEEST geeft ons zijn gaven, dit zijn de 7 gaven van de HEILIGE GEEST die ons vertellen hoe we tot hem moeten bidden
  7 ja het is waar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

copyright © geloofsvoer - 2013- - powered by YOOtheme.

volg ons   —