geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Len 2014/2015

| Lennert Streuper |
Geloofsvoer bestaat bijna 1 jaar. Hier een persoonlijke terugblik van blogger Len. Is er nog wat terecht gekomen van de voornemens die een jaar geleden op papier zijn gezet? En wat staat er te wachten voor 2015?

Geloofsvoer bestaat nu bijna 1 jaar. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste blogpost plaatste. Best spannend, open zijn op het wereld wijde web. Na het plaatsen van mijn eerste blogpost checkte ik elk uur de analysegegevens: “Wow, 10 mensen hebben het bezocht! Hoe lang bleven ze gemiddeld hangen? 1 minuut? Dat is veel te kort om de blog uit te lezen… Hee! er is nu iemand online. Waar zal deze persoon wonen? Lelystad, daar ken ik niemand…. Zou ik al reacties hebben?”

Gedachtes die misschien meer te maken hadden met onzekerheid of angst dan nieuwsgierigheid. Na een tijdje ebde dit weg en werd het gewoontjes. Het werd zelfs soms een vervelende sleur.

Balans opmaken

Maar wat heeft het me nou opgeleverd, zo’n jaartje geloofsvoer? In de eerste blogpost kon je lezen dat ik goede voornemens had. Eind december is de tijd om balans op te maken van deze voornemens. Vandaag neem ik jullie mee in een stuk persoonlijke reflectie. Terugkijken naar het afgelopen jaar en uitkijken naar volgend jaar.

Mijn goede voornemen was om weg te gaan uit het grijze gebied, te stoppen met wachtchristen zijn. Het geloof concreter handen en voeten geven. Bewuster leven. Relevanter zijn voor de omgeving. Kortom: actief handelen in het koninkrijk van God dat nu al aanwezig is.

En ik nam jullie al bloggend mee in mijn reis. Teruglezend concludeer ik dat ik veel bleef hangen in kaders stellen, inzichten delen, belemmeringen noteren, dromen verwoorden en valkuilen omschrijven. Ik heb misschien een aardige routebeschrijving beschreven, of een landkaart getekend waarop te zien is welke kant je op kan gaan. Uit reacties maak ik op dat dit anderen ook af en toe geïnspireerd heeft.

Maar wat heeft het mij persoonlijk opgeleverd? Een routebeschrijving uitdelen aan anderen is leuk, maar heb ik de route ook gelopen?

Concreet

Ja, ik heb wat rondgelopen. Ik ben veel bewuster gaan letten op onze voeding. Zowel de gezonde kant als de duurzame/eerlijke kant. Ik loop nu regelmatig door de wijk om met een grijper zwerfvuil te verzamelen. Ik heb in de wijk gecollecteerd voor een goed doel. Ook heb ik me opgegeven als vrijwilliger voor ontmoetingsochtenden in de wijk. We zijn bewuster gaan kijken naar onze uitgaven en het deel dat we aan goede doelen geven. Ik let op de kleding die ik koop en we eten nog zo’n 3 keer in de week vlees/vis. We zijn gewisseld van energiemaatschappij en ik ben meer gaan fietsen naar het werk. O ja, afval scheiden we nu behoorlijk goed. Bijna overdreven…

Ik zou dus kunnen concluderen dat de goede voornemens redelijk behaald zijn. Alhoewel ik eerlijk gezegd wel erg veel op de kaart keek tijdens het rond sjokken. Ik ben dus nog niet helemaal tevreden. En dat brengt mij meteen bij mijn goede voornemens voor 2015.

Goede voornemen 1.0

Dat ik niet tevreden ben, stemt mij ontevreden. In het nieuwe jaar heb ik een nieuw goed voornemen: Tevreden zijn met de huidige situatie. Ik wil er meer van doordrongen zijn dat ik wél oké ben. Ook wanneer ik niet zo top bezig ben.

Goede voornemen 1.1

Tegelijkertijd (met mijn oké zijn) besef ik me dat ik best nog wat kan ontwikkelen. Hoe krijg ik de motivatie om te ontwikkelen, zonder dat een gevoel van schuld/onzekerheid aan de basis ligt? Ook dat wil ik ontdekken in 2015. Met mijn verstand denk ik wel een aardig antwoord hierop te kunnen formuleren. De uitdaging wordt om er ook werkelijk naar te gaan leven. (ik verwacht dat Gods genade hier wel eens iets mee te maken kan hebben ;-))

Goede voornemen 2.0

Het afgelopen jaar heb ik best wat veranderingen door kunnen voeren in mijn levensstijl. Ik ben meer uit het grijze gebied getrokken. Ik heb dit alles echter voornamelijk op eigen kracht gedaan. Misschien waren jullie bloglezers nog wel mijn grootste kracht in de rol van ‘stok achter de deur’. Ik heb voornamelijk over God gedacht, i.p.v. mét Hem gedacht. Ik heb veel over God gelezen, i.p.v. Zijn Woord te lezen. Ik heb meer over Hem gepraat, dan mét Hem gepraat. Ik heb veel preken over God geluisterd, maar weinig tijd genomen om naar Hem zelf te luisteren. Ik wil het komende jaar graag meer tijd nemen mét Hem i.p.v. over Hem.

Goede voornemen 3.0

En om goede voornemens te laten slagen is het belangrijk om discipline te hebben. Laat dat nou niet mijn sterkste punt zijn. Ik wil daarom wat meer gezonde discipline ontwikkelen. Heeft de Bijbel ook iets te zeggen over discipline? In januari zal ik hier een blog over schrijven.

Verweven

De goede voornemens (G.V.N.) zijn leuk met elkaar verweven. Om meer te ervaren dat ik oké ben (G.V.N. 1.0), zal ik meer tijd met God door moeten brengen (G.V.N 2.0). Om die tijd met Hem door te brengen, heb ik wel discipline nodig (G.V.N 3.0) en ik wil dit niet doen vanuit een schuldgevoel, of het idee dat ik anders niet goed genoeg ben (G.V.N. 1.1).

Hebben jullie nog wat voornemens af kunnen vinken het afgelopen jaar? En wat zijn jullie goede voornemens voor volgend jaar? Misschien hen je helemaal niks met goede voornemens. Voel je vrij om hieronder iets te delen.

Reacties (8)

 • hej Lennart! Ik heb wat gedachten over GVN, inzichten zelfs :) ik schrijf mezelf zometeen direct een note om jou te appen om af te spreken :) (lekker omslachtig, haha)
  Eerst even deze crazy drukke dagen (moet enorm veel werken vanwege die transitie op mn werk) doorkomen

  • Ha Marcel!

   Elke ochtend als ik wakker wordt, check ik eerst mn whatsapp om te kijken of je al ge-appt hebt ;-) Ik vind het een heel mooi voornemen van je. Heb namelijk zin om weer eens met je de kroeg in te duiken…

 • Ha Len, ik heb niet zo veel meer met goede voornemens geloof ik. Meestal eindigd het in teleurstelling doordat ik het niet volhoud of ik niet tevreden genoeg ben met het resultaat. Maar wie weet heb ik nieuw moed voordat het nieuwe jaar ingaat en neem ik het me alsnog voor! Maar wat dat dan precies gaat worden ga ik nog over nadenken… krijg je nog te horen! Veel succes met jouw voornemens, mooi en duidelijk geschreven weer!

  • Haa Saron!

   Bedankt voor je reactie. Herkenbaar hoor, de teleurstelling rondom goede voornemens. Een goede reden om er niet aan te doen. Mij helpt het om toch zo af en toe serieus na te denken over waar ik meer mijn focus op zou kunnen leggen. Ik vertel je binnenkort wel wat jou goede voornemens zouden moeten zijn ;-) Groet, Len!

 • Hoi Lennert

  Ik herken veel van de reactie van Saron. Echter als ik eerlijk ben heb ik vaak hoogdravende doelen gesteld, maar is er ook wel iets van terecht gekomen. Misschien maar 10 % . maar was die verandering er ook zonder die voornemens geweest?

  • Ha Mark! Bedankt voor je reactie.
   En wat doet het met je dat die 90% niet gelukt is? Is dat oke?
   Ik blijf goede voornemens ook een lastig ding vinden. Ze werken het beste als de tijd er rijp voor is, en dat is meestal niet op 1 januari… En van waaruit hebben we goede voornemens: vanuit een schuldgevoel? En is dat verkeerd? Spoort God ons ook aan om te ontwikkelen en hoe laar Hij dit aan ons zien/voelen?

   Genoeg vragen. Desondanks vind ik het prettig om een jaarwisseling te gebruiken als evaluatiemoment.

  • Hoi lennert

   Soms frustreert het mij dat ik voornemens maar terug zie komen. Maar tegelijk moet je ook meer moeite doen om die 10% die je wel behaalt te benoemen. Helaas is daar de altijd aanwezige criticus in mij die van alles zegt wat niet goed ging.

   Maar een heel mooi voornemen zou ook kunnen zijn daar wat minder van aan te trekken en jezelf meer te aanvaarden.

   Maar met dat ik schrijf merk ik dat dit weer nieuwe vragen oproept. Ik ga nu mijn voornemen om op tijd naar bed te gaan als het kan maar eens waarmaken.

  • Ha Mark,

   Bedankt voor je openheid. Ik snap je punt. Sterker nog ik herken het!
   Misschien kunnen we concluderen dat goede voornemens pas mogelijk zijn wanneer we een gezonde identiteit hebben.
   Zo lang we zoeken naar acceptatie en goedkeuring zal dit gevolgen hebben voor de goede voornemens: of we behalen een goed voornemen en voelen ons geslaagd/geaccepteerd en denken goedgekeurd te worden (gevaarlijk, want verslavend en we halen acceptatie uit een zeer onstabiele bron). Of we behalen het goede voornemen niet. Dan falen we, voelen ons schuldig en niet goedgekeurd.
   Moeten we dan geen doelen stellen, geen discipline hebben om voor dingen te gaan en niet ontwikkelen? Dat lijkt me wel. Maar de motivatie waarom (in mijn geval misschien: ik wil geliefd zijn) is een slechte basis of slecht uitgangspunt…
   De laatste tijd luister ik over dit thema geregeld de volgende preek van Tim Keller: http://www.sermoncloud.com/redeemer-presbyterian/inside-out-living/
   (heb hem je ook even ge-appt. Je kan hem nog net luisteren, voordat je vroeg je bed in duikt ;-))

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.

copyright © geloofsvoer - 2013-

Powered by YOOtheme.