Skip to main content

Len 2014/2015

| Lennert Streuper |
Geloofsvoer bestaat bijna 1 jaar. Hier een persoonlijke terugblik van blogger Len. Is er nog wat terecht gekomen van de voornemens die een jaar geleden op papier zijn gezet? En wat staat er te wachten voor 2015?

Geloofsvoer bestaat nu bijna 1 jaar. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste blogpost plaatste. Best spannend, open zijn op het wereld wijde web. Na het plaatsen van mijn eerste blogpost checkte ik elk uur de analysegegevens: “Wow, 10 mensen hebben het bezocht! Hoe lang bleven ze gemiddeld hangen? 1 minuut? Dat is veel te kort om de blog uit te lezen… Hee! er is nu iemand online. Waar zal deze persoon wonen? Lelystad, daar ken ik niemand…. Zou ik al reacties hebben?”

Gedachtes die misschien meer te maken hadden met onzekerheid of angst dan nieuwsgierigheid. Na een tijdje ebde dit weg en werd het gewoontjes. Het werd zelfs soms een vervelende sleur.

Balans opmaken

Maar wat heeft het me nou opgeleverd, zo’n jaartje geloofsvoer? In de eerste blogpost kon je lezen dat ik goede voornemens had. Eind december is de tijd om balans op te maken van deze voornemens. Vandaag neem ik jullie mee in een stuk persoonlijke reflectie. Terugkijken naar het afgelopen jaar en uitkijken naar volgend jaar.

Mijn goede voornemen was om weg te gaan uit het grijze gebied, te stoppen met wachtchristen zijn. Het geloof concreter handen en voeten geven. Bewuster leven. Relevanter zijn voor de omgeving. Kortom: actief handelen in het koninkrijk van God dat nu al aanwezig is.

En ik nam jullie al bloggend mee in mijn reis. Teruglezend concludeer ik dat ik veel bleef hangen in kaders stellen, inzichten delen, belemmeringen noteren, dromen verwoorden en valkuilen omschrijven. Ik heb misschien een aardige routebeschrijving beschreven, of een landkaart getekend waarop te zien is welke kant je op kan gaan. Uit reacties maak ik op dat dit anderen ook af en toe geïnspireerd heeft.

Maar wat heeft het mij persoonlijk opgeleverd? Een routebeschrijving uitdelen aan anderen is leuk, maar heb ik de route ook gelopen?

Concreet

Ja, ik heb wat rondgelopen. Ik ben veel bewuster gaan letten op onze voeding. Zowel de gezonde kant als de duurzame/eerlijke kant. Ik loop nu regelmatig door de wijk om met een grijper zwerfvuil te verzamelen. Ik heb in de wijk gecollecteerd voor een goed doel. Ook heb ik me opgegeven als vrijwilliger voor ontmoetingsochtenden in de wijk. We zijn bewuster gaan kijken naar onze uitgaven en het deel dat we aan goede doelen geven. Ik let op de kleding die ik koop en we eten nog zo’n 3 keer in de week vlees/vis. We zijn gewisseld van energiemaatschappij en ik ben meer gaan fietsen naar het werk. O ja, afval scheiden we nu behoorlijk goed. Bijna overdreven…

Ik zou dus kunnen concluderen dat de goede voornemens redelijk behaald zijn. Alhoewel ik eerlijk gezegd wel erg veel op de kaart keek tijdens het rond sjokken. Ik ben dus nog niet helemaal tevreden. En dat brengt mij meteen bij mijn goede voornemens voor 2015.

Goede voornemen 1.0

Dat ik niet tevreden ben, stemt mij ontevreden. In het nieuwe jaar heb ik een nieuw goed voornemen: Tevreden zijn met de huidige situatie. Ik wil er meer van doordrongen zijn dat ik wél oké ben. Ook wanneer ik niet zo top bezig ben.

Goede voornemen 1.1

Tegelijkertijd (met mijn oké zijn) besef ik me dat ik best nog wat kan ontwikkelen. Hoe krijg ik de motivatie om te ontwikkelen, zonder dat een gevoel van schuld/onzekerheid aan de basis ligt? Ook dat wil ik ontdekken in 2015. Met mijn verstand denk ik wel een aardig antwoord hierop te kunnen formuleren. De uitdaging wordt om er ook werkelijk naar te gaan leven. (ik verwacht dat Gods genade hier wel eens iets mee te maken kan hebben ;-))

Goede voornemen 2.0

Het afgelopen jaar heb ik best wat veranderingen door kunnen voeren in mijn levensstijl. Ik ben meer uit het grijze gebied getrokken. Ik heb dit alles echter voornamelijk op eigen kracht gedaan. Misschien waren jullie bloglezers nog wel mijn grootste kracht in de rol van ‘stok achter de deur’. Ik heb voornamelijk over God gedacht, i.p.v. mét Hem gedacht. Ik heb veel over God gelezen, i.p.v. Zijn Woord te lezen. Ik heb meer over Hem gepraat, dan mét Hem gepraat. Ik heb veel preken over God geluisterd, maar weinig tijd genomen om naar Hem zelf te luisteren. Ik wil het komende jaar graag meer tijd nemen mét Hem i.p.v. over Hem.

Goede voornemen 3.0

En om goede voornemens te laten slagen is het belangrijk om discipline te hebben. Laat dat nou niet mijn sterkste punt zijn. Ik wil daarom wat meer gezonde discipline ontwikkelen. Heeft de Bijbel ook iets te zeggen over discipline? In januari zal ik hier een blog over schrijven.

Verweven

De goede voornemens (G.V.N.) zijn leuk met elkaar verweven. Om meer te ervaren dat ik oké ben (G.V.N. 1.0), zal ik meer tijd met God door moeten brengen (G.V.N 2.0). Om die tijd met Hem door te brengen, heb ik wel discipline nodig (G.V.N 3.0) en ik wil dit niet doen vanuit een schuldgevoel, of het idee dat ik anders niet goed genoeg ben (G.V.N. 1.1).

Hebben jullie nog wat voornemens af kunnen vinken het afgelopen jaar? En wat zijn jullie goede voornemens voor volgend jaar? Misschien hen je helemaal niks met goede voornemens. Voel je vrij om hieronder iets te delen.

Comments (8)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.